Navigatie

Hoofdpagina

Het Sikhisme in een notendop

Tulband en Onderwijs

Kirpan in België

Gurudwara's in Belgie

Foto's

Nieuwsbrief

Links en Contact

 

  Hoofdpagina  | Over deze Website  |  Gastenboek | Sikhs in Nederland
 

Kirpan in België

Via onderstaande links vindt u het complete arrest van het hof van beroep (5 pagina's) inzake het dragen van een Kirpan in België.

Het hof spreekt de beklaagde vrij van het dragen van een wapen omdat het de betreffende kirpan niet als een wapen ziet. Het hof zegt:

Het in de tenlastelegging als wapen aangemerkt voorwerp is geen wapen.

Het is klein, amateuristisch gefabriceerd, van minderwaardige materialen, volledig bot, zowel de snedes als op de punt welke zich buiten de aslijn bevindt.

Het betreft geen strijdwerktuig, Het wordt trouwens niet gedragen met het oog op hetzij aanval of verdediging. Het wordt onder de kleding gedragen, om religieuze redenen eigen aan de sikh gemeenschap.

Het betreft een religieus voorwerp, een degen voorstellend., gelijkend op een korte dolk in een schede gevat maar ontdaan van de scherpte die van een dolk een wapen maakt."

Dit wil dus nog niet zeggen dat daarmee elke kirpan drager gevrijwaard is. Het hangt sterk af van hoe die kirpan er uit ziet (grootte, scherpte etc.) en waar je hem draagt (winkel, bar, voetbalstadion, gerechtsgebouw etc.). Nog steeds zal het zo zijn dat de politie een kirpan in beslag kan nemen.

Wel maakt dit arrest de kans groter dat je een recht-zaak tegen de politie kunt winnen.

Zie onderstaand links:

  1. Link 1
  2. Link 2
  3. Link 3
  4. Link 4
  5. Link 5

 

 

Link delen

Terug naar boven

(c) Sikhs in België 2010. Alle rechten voorbehouden.